Народните представители окончателно приеха промените в закона за горивата, които предизвикаха

...
Народните представители окончателно приеха промените в закона за горивата, които предизвикаха
Коментари Харесай

Депутатите окончателно приеха спорните промени в закона за горивата

Народните представители дефинитивно одобриха измененията в закона за горивата, които провокираха митинги на дребните търговци. Измененията доведоха и до следващите различия сред партиите в " Обединените патриоти ".
 Търговците и превозвачите на горива отново на митинг пред Народното събрание  Сидеров гневен на Симеонов за горивата: Аз те направих политик  Патриотите се схванаха за противоречивия закон за горивата  Дребни търговци на горива заплашиха, че ще възпламенят камионите и бензиностанциите си
Законопроектът беше импортиран от депутата от Оперативна програма Емил Димитров - Ревизоро и преди окончателното му приемане претърпя дребни промени. Въпреки това до последно вицепремиерът Валери Симеонов се застъпваше за дребните търговци и - също като тях - дефинира текстовете като лобистки, а " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация защитаваха плана.

Измененията, които бяха признати през днешния ден, плануват при регистрация всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи отговорности по някой от законите, регулиращи активността им. Приемането на второ четене на законопроекта стартира през вчерашния ден и още тогава депутатите одобриха размера на обезпеченията да бъде по-малък от в началото планувания. За огромните търговци те са в размер на 500 хиляди лв., а за търговия на дребно обезпечението е 20 000 лева Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хиляди лв.. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лева

Уставният капитал на компания, искаща да търгува с горива на едро, би трябвало да е 1 млн. лева Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е импортиран капитал не по-малък от 20 хиляди лв..

Регистрацията на търговците на горива ще се конторлира от министъра на стопанската система, а не от финансовия министър, каквото беше предлагането първоначално. Промяната беше направена по искане на ГЕРБ. Специално звено в Национална агенция за приходите ще приема и ревизира документите, ще прави инспекции, а в случай че установи нарушавания – ще сформира актове. 

" Обеднитените патриоти ", които бяха вносители на законопроекта, по този начин и не изгладиха различията си по измененията, а вицепремиерът Валери Симеонов се закани да сезира Европейска комисия за промените, тъй като съгласно него в тази ситуация има нарушение на европейски наставления и на конкурентни права.

И през вчерашния ден дребните търговци на горива стачкуваха против измененията. Тогава те блокираха Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ за към 2 часа. За през днешния ден са планувани нови демонстрации, но пред Народното събрание. Според протестиращите промените ще доведат до банкрута на доста дребни сдружения, а това може да докара до оставането на част от територията на страната без бензиностанции. Вносителите обаче настояват, че задачата им е друга - да се пресече търгуването с контрабандно гориво.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР